Δευτέρα 16 Απριλίου 2007

George Best



Η Μεγαλοφυια Από Το Μπέλφαστ


Γεννημένος στο ανατολικό Μπέλφαστ, Βόρεια Ιρλανδία, έκανε το ποδοσφαιρικό του ντεμπούτο για τη Manchester United και κέρδισε τις εντυπώσεις στο Old Trafford πριν κλείσει καλά καλά τα 18 του χρόνια. Έκανε 446 εμφανίσεις με τους μπέμπηδες μεταξύ 1963 και 1973, σημειώνοντας 178 γκολ. Ήταν ίσως το σημαντικότερο μέλος της μεγάλης ομάδας της United που κέρδισε το πρωτάθλημα Αγγλίας δύο φορές τη δεκαετία του '60 καθώς επίσης και το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 1968 όταν σημείωσε έναν εκπληκτικό σόλο γκολ στον τελικό. Ο Best,αργότερα, υποστήριξε ότι έχοντας ξεπεράσει τον τερματοφύλακα της Benfica,ήθελε να σταματήσει τη μπάλα στη γραμμή, να ξαπλώσει και να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα με το κεφάλι! Μόνο ένα εξαιρετικό και ιδιόρρυθμο είδος παίκτη θα μπορούσε να σκεφτεί μια τέτοια προσβλητική πράξη σε ένα παιχνίδι τέτοιας σπουδαιότητας.

Μετά από πέντε έτη συναρπαστικού ποδοσφαίρου, το 1968,ο Best επάξια κέρδισε τον τίτλο του καλύτερου ποδοσφαιριστή σε Αγγλία και Ευρώπη. Ήταν επίσης ο κορυφαίος scorer εκείνης της χρονιάς με 28 γκολ-κάτι που πέτυχε και στις επόμενες τέσσερις περιόδους της Premier League. Το 1970,πέτυχε 6 γκολ(!) σε έναν αγώνα εναντίον της Northampton για το κύπελλο Αγγλίας-αριθμός ρεκόρ για παίκτη της United σε όλη την ιστορία της.

Ο Πρώτος Pop-Star Ποδοσφαιριστης

Αρκετές φορές προσονομάστηκε "ο πέμπτος Beatle", κάτι που δείχνει τις μεγάλες διαστάσεις που είχε πάρει η λατρεία των Βρετανών στο πρόσωπό του, αν αναλογιστεί κανείς την παγκόσμια απήχηση των σκαθαριών εκείνης της εποχής. Τη "χρυσή" ,για τον Best,δεκαετία του '60 είχε γίνει ένα από τα διασημότερα αστέρια της Βρετανίας. Είχε γίνει μια προσωποποίηση της κουλτούρας της νεολαίας αυτής της δεκαετίας. Όσο όμως απασχολούσε τον τύπο εντός των γηπέδων, τόσο προβλημάτιζε τους προπονητές του η εξωαγωνιστική του συμπεριφορά. Καταχρήσεις σε όλους τους τομείς:γυναίκες, ξενύχτια και πολλά λίτρα οινόπνευμα! Δυστυχώς αυτό έκανε φανερή την επικείμενη πτώση του καθώς έγινε ένα θύμα της έντονης προσοχής των ΜΜΕ, κάτι που δεν του επέτρεψε να συγκεντρωθεί στο ποδόσφαιρο. Οι paparazzi της εποχής τον ακλουθούσαν παντού.

Δυστυχώς, η όλο και περισσότερο δύστροπη συμπεριφορά του σε συνδυασμό με την εξάρτησή του από το αλκοόλ εξασθένισαν την υγεία του και "μίκρυναν" τελικά τη καριέρα του. Μια καριέρα που τελείωσε άδοξα και πολύ πρόωρα. Τα πράγματα χειροτέρεψαν για τον Best όταν άνοιξε ένα night club και μια αλυσίδα από μπουτίκ. Απέτυχε παταγωδώς σαν επιχειρηματίας. Ύστερα απ' αυτή την αποτυχία έκανε προσπάθειες να επανέλθει στις μεγάλες εμφανίσεις και να ξαναβρεί τον χαμένο του εαυτό. Το μεγάλο πάθος του όμως για τις γυναίκες δεν του επέτρεψε κάτι τέτοιο.Μια σειρά από σχέσεις με διάσημες ηθοποιούς και μοντέλα που τράβηξαν τα "μανιασμένα" φώτα της διασημότητας πάνω του, τον τελείωσαν ουσιαστικά σαν ποδοσφαιριστή. Μετά από μια σειρά από προσωρινές αποχωρήσεις, ο μεγάλος George Best είπε το οριστικό αντίο στην Manchester United και στο Old Trafford το 1974 στο παιχνίδι ενάντια στη QPR. Αργότερα ο Best φρόντισε να δείξει το πόσο μετάνιωσε για το παρελθόν του τολμώντας να πει αλαζονικά:"Αν ήμουν λίγο πιο άσχημος, κανείς δε θα μιλούσε σήμερα για τον Maradona!!". Όπως και να έχει το πράγμα πάντως, ο Best έδειξε στους αγωνιστικούς χώρους ένα μικρό μόνο δείγμα των δυνατοτήτων του.

Η Μετά United Εποχή

Μετά την αποχώρησή του από τους μπέμπηδες, αγωνίστηκε σε αρκετούς συλλόγους:Τη περίοδο '76-'77 στη Fulham και μέχρι το 1981 περιπλανήθηκε σε συλλόγους των ΗΠΑ. Αν και δεν ήταν στην αγωνιστική κατάσταση των προηγούμενων ετών, έδειξε για πολλοστή φορά το απαράμιλλο του ταλέντο και τα εξαιρετικά του προσόντα. Τερμάτισε τελικά τη ποδοσφαιρική του καριέρα με την άσημη Bournemouth το 1983.Συνέχισε πάντως να αγωνίζεται σε πολλούς φιλανθρωπικούς και φιλικούς αγώνες. Από τη δεκαετία του '90 καθιερώθηκε ως επιτυχής αθλητικός σχολιαστής του Sky sports.Το 2000 αντιμετώπισε προβλήματα υγείας στο "ταλαιπωρημένο" από τις υπερβολικές δόσεις οινοπνεύματος συκώτι του. Φυσικά το βρετανικό ποδόσφαιρο πήρε.θέση :"Όποιος θέλει να λέει ότι αγαπάει αυτό το άθλημα, πρέπει να του ευχηθεί μια πλήρη αποκατάσταση!!"

Συμπέρασμα

Ο George Best αγωνίστηκε σε αρκετούς συλλόγους. Όμως καυχιέται ότι η μεγάλη του αγάπη είναι η Manchester United(μετά τις γυναίκες φαντάζομαι!).Ένα από τα μελανά σημεία της καριέρας του είναι η απουσία του από τα Παγκόσμια κύπελλα της εποχής του. Εντούτοις, προσέφερε αναμφισβήτητα στο βρετανικό αλλά και στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο μοναδικές στιγμές συναρπαστικού αλλά και ουσιαστικού ποδοσφαίρου. Ένας παίχτης που δε θα ξεχαστεί ποτέ από το Old Trafford.Tι και αν έκανε πράγματα που εξόργιζαν τους συμπαίχτες του και τον προπονητή του, τι και αν βρέθηκε ο παίχτης που αγαπήθηκε τόσο όσο αυτός (Έρικ Καντονά),τι και αν ορίσθηκε και φυσικός του διάδοχος, ο Ρ.Γκιγγς. Ο Best ήταν, είναι και θα είναι το αγαπημένο παιδί των μπέμπηδων.

Γιάννης Ραφτόπουλος

1 σχολιασμοί:

Nick Christolis είπε...

Περιμένω άρθρο γι'αυτή τη μεγάλη αλητεία των γηπέδων που ακούει στο όνομα Ερίκ Καντονά.